Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.
„Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry.“
Díky své zálibě v produktech z mléka se zapojil oblíbený šéfkuchař do projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a vytvořil na léto originální svěží menu, na kterém si každý pochutná. Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany
Potřebujete:
- 1 rybí filé (200 g) – treska obecná
- sůl
- pepř
Postup:
Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
Mušle:
Potřebujete:
- 8 mušlí slávky jedlé
- 25 g másla
- 1 šalotka
- kousek pórku
- snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- kousek řapíku
- petrželovou nať
Postup:
Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
Omáčka:
Potřebujete:
- 1 lžíce husté zakysané smetany
- 2 lžíce šťávy ze slávek
- šťávu z půlky citronu
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
Postup:
Všechny ingredience dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
Finální příprava pokrmu:
Přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)
AUDIO: Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala, nám k receptům prozradil pár užitečných rad.
Malinové souflé (nákyp)
Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček)
Potřebujete:
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany
- 4 žloutky (100 g)
- 50 g cukru
- 15 g mouky
- 10 g škrobu
- rozmixovaný banán
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 4 bílky (120 g)
- 50 g cukru
- maliny na ozdobení
Postup:
Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze:
- 4 žloutků (100 g)
- 50 g cukru
- 15 g mouky
- 10 g škrobu
Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s:
rozmixovaným banánem
šťávou a kůrou z ½ citronu
Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
Poté ušleháme tuhý sníh ze:
- 4 bílků (120 g)
- 50 g cukru
Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit.
Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch.
Pečeme cca 10 – 12 minut.
Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a POCUKRUJEME.
Káva Affogato
Potřebujete:
- Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
- 150 g rozinek nebo brusinek
- 100 ml rumu
- silné espresso (dle počtu osob)
Postup:
Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.