Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.
Rajčata jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů, kterým dodává jak barvu, tak charakteristickou chuť a proto jsou řazena i mezi koření.
Na dnešní recept potřebujeme :
- 8 rajčat
- 20 g soli
- 3 g bílého pepře
- 2 housky
- 1 l mléka
- 225 g tvarohu
- 3 vejce
- 50 g kopru
- 80 g sýra
- 40 g másla
Středně velká rajčata ponoříme do horké vody a sloupneme. Shora odřízneme cca 1 cm.
Rajčata vydlabeme malou lžičkou tak, aby se dala plnit. Vše posypeme trochou soli a bílým pepřem a odložíme do chladničky.
Slabě okrájené housky namočíme do mléka, vymačkáme a spolu s tvarohem prolisujeme. Smícháme s vejci, nadrobno pokrájeným koprem a ochutíme solí.
Rajčata naplníme tvarohem, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéci do máslem vymazané ohnivzdorné formy, kdy na každé rajče položíme kousek másla a v horké troubě zapečeme dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.