Blíží se víkend, ideální doba přemýšlet nad nějakým tím moučníkem ke kávě. Co takhle vyzkoušet ovocné koláče?
Na těsto budete potřebovat:
- 1/2 kg (2 čtvrtlitrové hrnky rovné hladké mouky)
- 3/4 hrnek cukru písku
- 1 vanilkový cukr + 1x špetka soli
- 1 kostička droždí
- 1 šlehačka
- 4 žloutky
- 8 lžic oleje
Na drobenku budete potřebovat:
- 1 díl másla
- 1 díl cukru
- 1 díl hrubé mouky
- 1 díl dětské krupičky
Mouku smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, solí, olejem a vše dobře promícháme. Kvásek připravíme rozmícháním droždí se lžičkou mouky, cukru a 2 lžícemi teplé vody. Do směsi přidáme tekutou šlehačku a kvásek. Zaděláme těsto, přidáme žloutky a promícháme. Těsto zhoustne při kynutí, propracováváme tak dlouho, dokud se nám nedělají bubliny a necháme cca 1 hodinu kynout ( mezi touto dobou 2 x těsto propracujeme).
Po vykynutí rozdělíme těsto na 8 větších bochánků a dáme je na plech ( na pečící papír) cca 5 cm od sebe a od okrajů plechu. Bochánky vytvarujeme na placičky a potřeme je celé rozšlehaným vejcem a necháme cca 5 minut nakynout.
Na tyto placičky klademe ovoce (borůvky, meruňky, jablka, hrušky) a dáme do trouby péct při 170 stupních cca 5 minut a po té vyndáme plech z trouby a přidáme na koláče drobenku a pečeme dozlatova.
Drobenku připravíme promnutím všech surovin.
V případě, že zachováte tento postup, tak ovoce nepustí šťávu a koláče nejsou "mokré".
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.