Kromě toho, že se mi právě v troubě pečou, jak říká můj drahý Koule Heleny Fibingerové, jsem dnes využila nedávno zakoupené omáčky Tahini a v kombinaci s krůtím masem a mojí stále oblíbenou thajskou zázvorovou sójovou omáčkou vyrobila něco, co zřejmě předčilo i včerejší večeři ve vyhlášené restauraci. (Asi protože tu by předčila i míchaná vajíčka mé babičky) První ochutnání omáčky Tahini ve vás může vyvolat pocit, že tohle "lepidlo" se snad nemůže na nic hodit. Představíte-li si jej namazané na cracker, jak doporučuje příbalová informace, bude to o něco snesitelnější. To je ale trochu málo, na takovou specialitku a ještě v 350 gramovém balení. Dobrá, a co ji tedy využít jako základ těstíčka k obalení malých krůtích řízečků?
Smícháme ji s trochou thajské zázvorové sójové omáčky, kterou jsem zde již kdysi opěvovala a pěkně naplácáme na každý naklepaný řízeček. Osolíme, opepříme a šup s ním na olej. Osmahneme z obou stran a výpek využijeme ke stvoření smetanové omáčky. K tomu uvaříme rýži a vmícháme do ní co je libo. Já měla po ruce řeřichu a podávááááme.
Tak tedy, narodil se nám další recept, jmenuje se Krůta Tahini a jeho přesný popis zní:
- 800 g krůtího stehenního řízku
- 5 lžiček omáčky Tahini se solí
- 8 lžic thajské zázvorové sójové omáčky
- balení smetany ke šlehání
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Řízky naporcujte na menší kusy a trochu naklepejte.
Omáčku Tahini řádně promíchejte se sójovou omáčkou.
Každý řízek z jedné strany osolte, potřete směsí Tahini a sójové omáčky a okořeňte pepřem. Z druhé strany řízek rovněž osolte a potřete omáčkou. Takto upravené řízečky nechejte 15 minut odležet.
Smažte na oleji pod pokličkou doměkka z obou stran.
Do výpeku vlijte smetanu, nechejte ji zahřát, chvíli probublat a sejměte z ohně.
Řízky podávejte polité smetanovou omáčkou a doplněné rýží, kterou ochutíte například řeřichou.
Náš tip: omáčka Tahini je vyrobena z drcených sezamových semínek smíchaných například s mořskou solí a koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.
(reedice * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.