Pórek je široce užívaný hlavně do polévek, omáček, nebo se krájí na chleba, neměl by chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát.
Obsahuje vitamíny, např. provitamin A, Thiamin, B, C, E, karoten a minerální látky, např. draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen. V Anglii a Americe je považován za zeleninu, zatímco v Evropě a zejména ve Francii je řazen i jako koření. Je považován za národní zeleninu Walesu, jedné ze zemí Velké Británie.
A my si z něj dnes připravíme pórkové maso :
- 400 g mletého hovězího masa
- 400 g pórku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dcl hovězího vývaru
- sůl
- mletý pepř
Nejprve si řádně očistíme pórek, nezapomeneme propláchnout a nakrájíme jej na tenká kolečka, která krátce podusíme na rozehřátém tuku. Poté přidáme maso, promícháme a mírně opečeme, zasypeme moukou, zamícháme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme doměkka. Občas promícháme.
Jako příloha se hodí různě upravené brambory.
Sama jsem tento recept vyzkoušela s použitím mletého masa, a musím říct, že výsledná chuť je prostě vynikající. Určitě se chystám vyzkoušet i s masem nakrájeným na kostky, kdy výsledný pokrm bude mít zase trošku jinou strukturu.
(zdroj Wikipedia * kuchařka Doma chutná nejlépe)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.