Ingredience
- 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
- Bertolli s máslem a olivovým olejem
- 2 červené papriky
- 2 žluté či oranžové papriky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa aceto balsamico
- 1 lžíce vody
- ½ lžičky tmavého cukru
- malá hrst čerstvé bazalky
- stroužek česneku
- sýr pecorino
- mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Očištěné papriky pokrájejte na čtvrtky, pokapejte lžící oleje, lehce osolte a promíchejte. Pečte na plechu slupkou nahoru do zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby uzavřete papriky do mísy s víkem nebo přikryjte potravinářskou fólií. Nechte vychladnout. Papriky se zapaří a půjdou snadno oloupat. Oloupané papriky nakrájejte na proužky a promíchejte s marinádou.
Na tu smíchejte 2 lžíce oleje s balzamikovým octem, vodou, cukrem, na plátky nakrájeným česnekem, solí, pepřem a na drobné kousky natrhanými lístky bazalky. Papriky nechejte v ledničce marinovat alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Vydrží takto ale až několik dní.
Před podáváním opečte dokřupava plátky bagety v předehřáté troubě na rozpáleném grilu na pánvi. Lehce vychladlé crostini potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem, libovolně navrstvěte marinovanou papriku, hoblinky pecorina a dozdobte celými lístky bazalky.
Tipy
Nezapomeňte na Bertolli s máslem a olivovým olejem. Zpomalí proces, kdy se štáva z marinovaných paprik vsákne do opečeného chleba, a ten tak zůstane déle křupavý.
Nebojte se zapojit i jinou bylinku. Do marinády se skvěle hodí třeba tymián. Použijete-li bazalku, jako v našem receptu, nikdy ji nekrájejte nožem, rychle by zčernala. Pokud máte rádi pikantní chuť, zaexperimentujte si s chilli papričkou. Marinovat takto můžete i grilované vychladlé cukety nebo lilek. A místo pecorina můžete na crostini použít i jiný vyzrálý sýr.
Podávejte s výrazným růžovým vínem s pikantními tóny z Velkopalovické podoblasti.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.