Paní zima pomalu předává pomyslné žezlo do rukou jara! Již tradičně příchod jara je historicky spjat s Velikonocemi, které mají magický význam už z období pohanských božstev a jsou i nejvýznamnějším svátkem křesťanů. V současnosti jsou tyto svátky stejně jako Vánoce časem setkávání se s rodinou, k tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo a pití. V PAPEI jsme si toho dobře vědomi a proto jsme připravili tipy na občerstvení i recepty, které potěší i toho nejnáročnějšího strávníka nejen o Velikonocích!
Bramborové muffiny s RETRO vajíčkovým salátem
- 4 velké brambory
- 1 vejce
- sůl, pepř
- olivový olej
- vajíčkový RETRO salát
Postup: Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme na hrubo. K nastrouhaným bramborům přidáme vejce, sůl, pepř a vše pořádně promícháme. Formu na muffiny vymažeme olivovým olejem. Z nastrouhaných brambor vytvoříme v každé formičce malé košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 dozlatova. Upečené bramborové muffiny necháme vychladnout a poté je plníme vajíčkovým salátem. Ozdobíme pažitkou nebo řeřichou a můžeme podávat.
Vajíčkový salát RETRO je vyroben, dle tradiční receptury. 65% podíl českých vajec v lahodné krémové majonéze, zaručují velmi chutný a kvalitní lahůdkový produkt. Salát můžete zakoupit v prodejnách AHOLD a to nejen v pultech s obsluhou, kde vás jedno kilo této delikatesy vyjde průměrně na 10dkg – 14,90Kč – orientační cena. Pokud nebudete chtít stát u pultu tak ve vybraných obchodech AHOLD najdete Retro salát i v malém balení v samoobslužné regálu a to za 180g - 26,80Kč!
Pizza s fuetem, červenou cibulí a olivami
- těsto na pizzu
- salám fuet Casademont (lahůdky Papei)
- rajčatová omáčka
- červená cibule
- červená paprika
- cherry rajčátka
- černé olivy
Postup: Těsto na pizzu (lze zakoupit již vyválené na pečícím papíru) rozložíme na plech a potřeme rajčatovou omáčkou. Poklademe na plátky nakrájeným fuetem, červenou cibulí, paprikou, cherry rajčátky a olivami. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 10 minut. Po upečení pizzu nakrájíme na díly a můžeme podávat.
Sušené lehce kořeněné salámy pocházející z Girony a jsou oblíbenou delikatesou na sváteční stůl i jako chuťovka k vínu. Málokdo ovšem ví, že tento fermentovaný salám se vyrábí z vepřového masa v poměru 145 gramů masa na 100 gramů výrobku. Suší se vzduchem 4 až 6 týdnů a i díky poměru masa a ušlechtilé plísni má nezaměnitelnou nasládlou chuť. Specialistou je tradiční rodinná společnost Casademont ze Španělska, která je v ČR zastoupena společností PAPEI – výrobcem a distributorem exkluzivních i tradičních delikates. Tuto delikatesu naleznete v sítích: Billa, Globus a řádově pořídíte za příjemných 69Kč (orientační cena).
Quiche se sýrem Bleu d´Auvergne a brokolicí
- listové těsto
- 1 menší brokolice
- 200 g sýru Bleu d´Auvergne
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- sůl, pepř
Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a krátce ji spaříme horkou vodou. Listovým těstem vyložíme koláčovou formu a dno propícháme na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřeme brokolici a sýr. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem. Ochutíme solí, pepřem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.
Bleu d'Auvergne je napodobeninou věhlasného sýra Roquefort (sýr z ovčího mléka), při jehož výrobě bylo využito kravského mléka. Stejně jako sýr Roquefort se i sýry Bleu d´Auvergne nechávají zrát po dobu delší než dva měsíce ve vlhkých sklepeních a propichují se jehlicemi. Sýr má velmi hutné a smetanové těsto světle žluté barvy, které je místy poseté otvory a zelenomodrými žilkami. Pokud se rozhodnete pro tento recept, sýr naleznete v pultech řetězců Tesco, Billa a nyní i nově v nabídce řetězce Globus! Tato pochoutka je dostupná v cenové relaci 10dkg od 30Kč do 39Kč.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.