Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda. Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Na recept budeme potřebovat :
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/8 másla
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- citronová kůra
- šťáva z půlky citronu
- lžička skořice
- vanilkový cukr
- rozinky
- oříšky
- 5 strouhaných jablek
- 1 lžíce strouhanky
- máslo na potření
Na vále z mouky, másla, prášku do pečiva, cukru, vejce, citronové šťávy a kůry vypracujeme těsto, které necháme v chladu několik hodin odpočinout.
Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválímme obdélníkové placky. Posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, sekané oříšky a vanilkový cukr. Záviny zabalíme, potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě upečeme.
Podáváme posypaný moučkovým cukrem, doplnit ale můžeme rovněž vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.
(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.