Tato vejce se zcela jistě budou vyjímat jak na slavnostním stole, kdy se jedná o zajímavý předkrm či chuťovku, tak třeba můžeme rodinu potěšit netradiční večeří. A jelikož se blíží Velikonoce, které jsou spojeny s větším množstvím vajec, není receptů na jejich následné zpracování nikdy dost.
Potřebujeme :
- 8 velkých vajec
- 1/3 šálku jemně nasekané šunky
- 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky
- 1 lžička nasekané petrželky
- 1 lžička jogurtové majonézy
- 2 lžičky hořčice (nejlépe dijonské)
- 1/4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 plátek bílého toastového chleba (může být i tmavý)
- olej ve spreji - není nutné
- snítky tymiánu na ozdobu
Vejce dejte vařit do vody, přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte přikryté 12 minut odstát. Potom vychlaďte proudem studené vody. Vejce oloupejte a podélně rozkrojte napůl.
Žloutky vyjměte - budete potřebovat jen 4 vařené žloutky, zbytek použijte na přípravu jiného jídla, třeba jimi můžete poklás opečený toastový chléb, doplnit jarní cibulkou a strouhaným tvrdým sýrem.
Čtyři žloutky dejte do mísy, přidejte jemně sekanou šunku, cibuli, petržel, majonézu, hořčici, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Toastový chleba prsty rozdrťte, můžete použít i ruční mixér.
Každou půlku vejce naplňte jednou lžičkou připravené vaječné směsi a posypte 1 lžící vytvořené strouhanky. Nakonec zastříkněte trochou oleje ve spreji - není nutné.
Naplněná vejce dejte na plech vyložený pečícím papírem a grilujte v troubě 1 až 3 minuty dozlatova. Před podáváním posypte čerstvým tymiánem.
(upravená reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.