Lahodné a díky celozrnné mouce a medu i zdravější řezy na každý nejen sváteční stůl, tak to je dnešní recept.
Potřebujeme :
Na těsto:
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 200 g tekutého medu
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g nastrouhaných ořechů
- 70 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
- trochu moučkového cukru na posypání
Na náplň:
- 3 plátky želatiny v plátcích Dr.Oetker
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 PL tekutého medu
- 2 PL oříško-čokoládového krému
- 2 PL rum
Na ozdobu:
- trochu nastrouhané čokolády
(Doba přípravy: asi 30 minut)
Na přípravu těsta ušleháme z bílků pevný sníh. Žloutky, med a vanilínový cukr vyšleháme do pěny. Do žloutkového krému zlehka vmícháme sníh z bílků a nastrouhané ořechy promíchané se špaldovou moukou. Hladké těsto rovnoměrně natřeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180°C Horkovzdušná trouba: 160°C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 20 minut.
Upečený piškot posypeme moučkovým cukrem a vyklopíme na podnos. Papír na pečení opatrně stáhneme. Necháme vychladnout a nařežeme na 4 krátké pruhy (asi 30 x 10 cm).
Na přípravu náplně namočíme želatinu do vody podle návodu na obalu. Smetanu, med a oříško-čokoládový krém vyšleháme do tuha. Z želatiny lehce vymačkáme vodu, vložíme do malého hrnce, přidáme rum a pomalu rozehřejeme. Hrnec přeneseme do studené vodní lázně. Do rozpuštěné želatiny vmícháme asi 2 PL šlehačky, poté přidáme zbytek šlehačky a mícháme. Jakmile začne náplň tuhnout, natřeme náplní pruhy těsta, které naskládáme na sebe. Částí náplně natřeme i horní stranu a boky moučníku. Posypeme nastrouhanou čokoládou a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Před servírováním nakrájíme na kostky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.