Bylo nebylo .... či spíše byl jednou jeden recept, který se mi zalíbil natolik, že jsem se rozhodla jej zkusit. Důvodů bylo několik. Jedním z nich, a sice ten zásadní byl ten, že recept obsahuje lilek, a to je pro mě výzva - ve smyslu, zda-li mi projde tato zelenina přes rodinu (rozumějte - řečeno úplně přesně, zda toto jídlo sní i mužská část rodiny)? Za druhé, autorka původního receptu je Lenka Požárová, což je vždy sázka na jistotu. Proč píšu původního? No důvod je ten, že já si ten recept stejně nakonec tak trošku předělala po svém a zde předkládám tu mou verzi. A třetí důvod je ten, že prostě tento rok mám cíl, a tím je zkoušet nové potraviny, nové recepty, nové postupy a doufat, že mě má rodina přesto bude mít ráda i nadále :-) Tak jdeme na ten recept. Dodávám jen, že výsledná chuť mě opravdu překvapila, kombinace česnek - med je více než zajímavá !
Potřebujeme :
- 800 g kuřecího masa
- 800 g lilku
- 100 g kešu oříšků
- 2 lžíce medu
- 4 velké stroužky česneku
- sůl
- olej
- máta na ozdobu (přiznávám, že mátu jsem neměla, zdobila jsem listovým špenátem)
Nejprve si dejte vařit rýži, jelikož příprava masa s lilkem je velmi rychlá, tak ať pak zbytečně nečekáte, až se rýže dovaří.
Maso nakrájejte na nudličky, osolte a opečte naprudko na pánvi v trošce oleje.
Až maso začne zlátnout, přidejte lilek pokrájený na kostky, mírně osolte a přikryté duste asi 5 minut (dokud není lilek měkký). Pak přidejte kešu oříšky a opékejte další cca minutu.
Na závěr vmíchejte rozmačkaný česnek a med, řádně promíchejte a sundejte z plotýnky.
Tady jsem si nejprve myslela, že dám na talíř porci masovo-lilkové směsi a k tomu kopeček rýže. Tak nějak na poslední chvíli mě napadlo, dát rýži přímo do směsi. Důvod byl hlavně ten, že směs vlastně nemá žádnou šťávu, tak by rýže jako taková byla úplně suchá, což jsem nechtěla, navíc vmíchaná rýže přece jen více zamaskuje lilek. Takže ... vsypte uvařenou rýži, lehce promíchejte, posypejte zeleným a podávejte.
PS : Jak tedy nakonec dopadla výzva? Manžel si šel přidat, vyhrála jsem (teda lilek) !
Tip na závěr : masovo-lilkovou směs (bez rýže) můžete také plnit do tortilových placek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.