Boží milosti je tradiční masopustní pečivo, které bylo pamlskem pro promrzlé účastníky maškarních průvodů a zapíjelo se slivovičkou.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- trochu citrónové nastrouhané kůry
- 30 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce Čerstvého mléka polotučného z Valašska nebo Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
- 1 lžíce rumu
- 2 žloutky
- olej nebo sádlo na smažení (přepuštěné máslo je nejlepší)
- moučkový cukr na obalení
- trochu hladké mouky na vyvalování
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát, a když je vypracované, necháme ho v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.
Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté. Pečeme ve vyšší pánvi hojně naplněné olejem a pořádně ho rozehřejeme. Dříve se smažilo na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle - nejlépe břišním, ale boží milosti nebo koblihy smažené v hovězím loji byly prý božské.
Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.