Masopust je slavnostní období začínající po svátku Tří králů (6.ledna), kdy jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Je to období zabíjaček, tudíž hojného hodování, veselí, tancovaček, ale často i svateb. Poté nastává dlouhý čtyřicetidenní půst.
Dnes si připravíme masopustní brambory. Proč masopustní? Jelikož tyto brambory podáváme právě k jelítkům, klobásám, opékané uzenině.
Potřebujeme :
- 1 kg brambor
- 300 g kyselejších jablek
- bobkový list
- celý pepř
- sůl
- ocet
- cukr
- 50 g slaniny
- 20 g másla
- cibule
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě spolu s kořením. Asi 10 minut před dovařením přidáme oloupaná, překrájená jablka, ze kterých jsme odstranili jádřince.
Dovaříme, vyjmeme koření a slijeme. Ponecháme jen část vývaru, s nímž brambory a jablka ušleháme na jemnou kaši, kterou přichutíme octem a špetkou cukru.
Slaninu nakrájíme na kostičky, roztavíme na škvarečky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a společně mírně osmahneme. Pak cibuli se slaninou vmícháme do kaše a podáváme. Dobrou chuť :-)
Chcete se o masopustu dozvědět více? Pak si nenechte ujít rozhovor s historikem Radoslavem Vlkem.
Další cenné. informace se pak dozvíte v článku k masopustu na Valašsku patří slivovice, frgály a klobásky.
(ilustrační fotografie - pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.