Sezam se považuje za velmi zdravé semínko a zároveň za nejstarší koření na světě. Obsahuje až 57 % kvalitního a zdraví prospěšného oleje a pochází z oblasti Eufratu a Afriky. Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech světa - nejvíce pak v Indii, Číně, Barmě nebo Mexiku. Jedná se o jednoletou bylinu, dorůstající výšky osmdesát až dvěstě centimetrů. Na jaře ji obsypávají bílé a růžové kvítky a celou pokrývají jemné chloupky. Existují rozmanité druhy sezamových rostlin a liší se semínky. Některé dávají světlejší, další žlutá, růžová, bílá, kaštanová nebo černá semínka.
Sezamová semínka jsou olejnatá. Obsahují 85% nenasycených mastných kyselin, 22% proteinů bohatých na bílkoviny a pět procent minerálů (hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi,...). Dodávají tělu potřebný vápník a dokonce sto gramů sezamu obsahuje 1500 miligramu vápníku se snadnou asimilací. Tím převyšuje mléko. Z dalších důležitých látek v nich najdete vlákninu, vitamín B3 a E, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan. Přináší též lecitin, který vyživuje mozkové buňky a optické nervy.
Sezamem ku zdraví
Sezam působí jako prevence proti osteoporóze, osteomalacii, zlomenině kostí, chrupavek, páteře a zubů. Prospěšně zklidňuje podrážděné nervy, podporuje lepší mozkovou oxidaci a je prevencí artrózy. Zároveň zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu.
Sezam v kuchyni
Sezam se široce používá v kuchyni - buď přímo sezamová semena nebo z nich vyrobená sezamová pasta (tahina) či sezamový olej. Nejčastěji můžeme semínko nalézt na pečivu. Semínkem dochucujeme saláty, zálivky či polévky. V některých zemích, zejména v jižní Evropě, se z něj připravuje sezamové máslo či již zmíněná sezamová pasta Tahini. A také známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva je právě ze sezamu. Ideální je konzumace syrových semínek nebo umletých či krátce osmahnutých. Pokud se semínka umelou musí se sníst během dne, maximálně do dvou či tří dnů, protože podléhají zkáze.
A pojďme si představit také dva recepty :
Sezamové máslo Tahini
- 6 plných lžic sezamových semínek, filtrovaná či převařená voda v potřebném množství, mořská sůl a zázvor podle chuti
Na mírném ohni opražíme semínka na pánvi bez použití jakéhokoliv tuku po dobu cca tří minut. Takto teplé zpracujeme - přidáme koření a vodu a mícháme až získáme krém se soudružností másla. Podle potřeby přidáváme vodu. Necháme v lednici tři dny. Pokud vyměníme sůl za med, získáme sladké máslo. Používáme na mazání na chleba. Toto máslo je zdrojem okamžité energie a v optimální kvalitě - organismus jej stráví a absorbuje během dvaceti minut.
Chalva
- 1/2 šálku sezamových semínek, 2 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce nadrobno nakrájených rozinek, 1 a 1/2 lžíce medu
Sezamová semínka nasucho opražte do světlehněda a po vychladnutí rozemelte (třeba na kávovém mlýnku). Přidejte ořechy, rozinky a med, případně další přísady k dochucení. Hmotu stěrkou vypracuje na masu připomínající husté tukové těsto. Nechte vychladnout v lednici (asi 40 minut), případně se z ní vytvarujte tyčinky nebo kuličky.
(ilustrační fotografie - pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.