Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, dále fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina. Neexistuje však žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže. Detaily receptu se liší i krajově. Většinou je vegetariánská, někdy se přidává maso nebo se jako základ použije masový vývar. Minestrone je jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Původně to byla součást tzv. cucina povera, tedy chudé kuchyně. Šlo o velice skromný pokrm, většinou podávaný jako hlavní jídlo.
A my si dnes jednu z verzí připravíme ...
Potřebujeme :
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička oregana
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 1 brambora
- 100 ml zeleninového vývaru
- 300 ml propasírovaných rajčat
- sekaná bazalka
- petrželka
- tabasko
- sůl
- pepř
- med
- 1 lžíce lněných semínek
V hrnci podusíme na rozpáleném slunečnicovém oleji a 1 lžičce oregana nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený stroužek česneku a řapíky celeru nakrájené na kousky. Přidáme bramboru nakrájenou na kostičky, zeleninový vývar a propasírovaná rajčata. Vše vaříme 30 minut na mírném ohni.
Ochutíme 1 lžící sekané bazalky, 1 lžící sekané petrželky, tabaskem, solí a pepřem a 1/2 lžičky medu. Posypeme 1 lžící lněných semínek.
(Zdroj wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.