Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra. V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě. Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle podávají s rýží a roti.
A jelikož je zítra Nový rok a v tento den nesmí chybět na stole čočka, přináším recept našich babiček na úplně jednoduchou čočkovou polévku.
Potřebujeme :
- 100 g čočky
- 1,5 l vody
- 40 g tuku
- 40 g hladké mouky
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 2 dcl kyselé smetany
- ocet
- cukr
Čočku přebereme, řádně propláchneme a namočíme na 3 hodiny do studené vody. V té samé vodě potom vaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme zásmažku, přidáme jí do polévky, osolíme, přidáme rozetřený česnek a povaříme. Nakonec do polévky zamícháme kysanou smetanu, několik kapek octu a trošku cukru - vše dle chuti.
(zdroj - Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.