Mám ráda netypické recepty, a toto je, ač se to na první pohled nezdá, jeden z nich. Uzlíky (šátečky) jako takové jsou pochopitelně známé, co mě zaujalo na těchto, je jejich příprava smažením a hlavně celé vejce uvnitř. Umíte si představit tu nádheru, to překvapení, po rozkrojení? Dost řečí, pojďte do toho se mnou.
Potřebujeme :
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic vody
- sůl
- 100 g strouhaného čedaru
- 4 vejce
- olej na smažení
Z mouky, oleje, vody a soli vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a rozdělíme na čtyři stejné čtverce.
Na každý čtverec dáme stejný díl strouhaného sýra, uprostřed sýra uděláme důlek, do kterého rozklepneme syrové vejce a osolíme. Rohy čtverců dobře spojíme a stiskneme, aby se nám vytvořil uzlíček. Uzlíčky vkládáme do horkého oleje spojenou stranou dolů.
Usmažíme je po obou stranách a necháme na ubrousku okapat. Při správném postupu uzlíčky nabudou na hladké straně. Podáváme je horké.
Náš tip : těsto jako takové je neutrální chuti, tudíž se nemusíme bát experimentovat s náplněmi a postupně zkoušet jak slanou (přidáním různé jemně nasekané zeleniny, uzeniny a podobně), tak i sladkou verzi (co třeba úplně obyčejný kousek jablíčka místo vejce?).
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.