Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Domácí margarín? Ano, jde to !

Domácí margarín? Ano, jde to !

24.7.2018 - AndreaP.

Margaríny již dlouho patří mezi plnohodnotné potraviny běžného jídelníčku. Samotný proces jejich výroby se postupem času měnil. Základní surovinou však stále zůstávají kvalitní rostlinné oleje. Margaríny si můžete obstarat v obchodě, anebo jednoduše připravit sami doma z běžně dostupných surovin.

Z čeho vyrobit margarín?

Margarín se skládá ze dvou základních složek, a to z vody a rostlinného tuku. Nejčastěji používané oleje pro výrobu margarínu se získávají z řepky olejky či slunečnice roční. Do velmi kvalitních margarínů se přidává například i lněný olej. Když se smíchá slunečnicový a řepkový olej, získáme produkt s vyváženým výživovým složením – ideálním poměrem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A lidskému tělu tím dodáme dvě zdraví prospěšné mastné kyseliny, které si nedokáže vyrobit samo.

Složku vody tvoří mléčné suroviny a sůl. Obě složky je třeba zahřát a důkladně za pomalého ochlazování míchat. Propojí se tak molekuly vody a oleje a vznikne konzistentní hmota - margarín. Poměr tuku a vody určuje roztíratelnost, respektive tuhost výsledného margarínu. Díky moderním technologiím je možné obsah tuku snížit až na 30 %.

Máslo stloukáme, margarín mícháme

Tak jako si můžeme doma upéct chléb a housky nebo uvařit šunku, můžeme si připravit i margarín.

Ingredience:

  • rostlinný olej, např. řepkový, slunečnicový…
  • pevný tuk, ideálně palmový (dostupný ve farmářských obchodech)
  • mléko a vaječné žloutky
  • citronová šťáva
  • sůl a bylinky na dochucení

Dále potřebujeme:

  • sporák, 2 misky - na přípravu a na chlazení, led, polévková lžíce, čajová lžička, metla

Postup domácí výroby margarínu

1. V misce zahřejte 20 g palmového tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje.

2. Směs tuku a oleje za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem dokud směs nezačne měnit barvu.

3. Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka.

4. Rozšlehejte vaječný žloutek a do směsi přidejte 2 čajové lžičky.

5. Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení.

 

Vaše názory

eva4444
20.12.2015 12:15

Palmový tuk je svinstvo největší, ucpává cévy, ničí se kvůli němu pralesy, bez něj margarín doma vyrobit nejde?

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz