Náš mini-seriál o bezlepkovém cukroví pokračuje, v minulém díle jsme si ukázali, jak na medvědí pracny, nyní se posuneme k dalšímu oblíbenému cukroví, tentokráte tudíž na téma...
Perníčky
- 1 kg bezlepkové mouky Promix - T
- 250 g moučkového cukru
- 25 g jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
- 100 g krystalového cukru
- 1/8 l vody
- 250 g tekutého medu
- 3 celá vejce
- 1 žloutek
- 3 lžíce oleje
Mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření a kakao prosejeme dohromady. Krystalový cukr nasucho upálíme na karamel a zalijeme vodou. POZOR na opaření!! Vodu s karamelem rozvaříme a vychladíme. Přidáme med, vejce, žloutek a olej. Do tekutých přísad vmícháme suchou směs a hnětačem dobře umícháme. Až se za hnětacím hákem dělají "cestičky", je těsto umíchané. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do chladna alespoň na 2 dny.
Do odleženého těsta zapravíme 1/2 rozšlehaného vajíčka (zbytek použijeme na potření perníčků po upečení). Těsto rozválíme na 4 až 5 mm tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Vykrájené perníčky klademe na 100% tukem vymazaný plech. Před pečením potřeme perníčky vodou. Pečeme jen krátce asi 3 až 5 minut v dobře rozpálené troubě. Nesmí moc ztmavnout - byly by tvrdé. Okamžitě po upečení perníčky sundáme z plechu a natíráme rozšlehaným vejcem (bez pěny). Pro vyšší lest je můžeme po chvíli natřít podruhé. Perníčky uložíme v chladu.
Poleva na malování: Do bílku přidáme vícekrát prosátý moučkový cukr a pár kapek octa nebo citronové šťávy. Pouze umícháme vařečkou. Hustotu je nutné vyzkoušet. Polevu přikryjeme mokrou utěrkou nebo dáme do skleničky s uzávěrem aby neosychala.
A co budeme péct příště? Bratislavské rohlíčky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.