Domovem se tiše line vůně cukroví a smrkového jehličí, v kuchyni probublává rybí (či jiná) polévka, na čestném místě odpočívá hotová vánočka a vás čeká snad jen tradiční smažící rituál a pak už plný žaludek, světýlka, prskavky a spousta dárků. Moment, ještě je tu něco. Po správné Štědrovečerní večeři nemůže chybět dezert. Na cukroví chvíli zapomeňte a představte si jemný, vláčný, docela zdravý ořechový zázrak. Takový, který na Vašem Štědrovečerním stole nemůže chybět. Že je tento koláč jemný, vláčný a ořechový, nemusím zřejmě zdůrazňovat. Tušíte, proč dostal přívlastek "docela zdravý"? Vlastně jsem mohla rovnou napsat BIO. Protože:
- je z celozrnné mouky v biokvalitě - oslazený tmavým třtinovým cukrem a rýžovým sirupem (oboje bio) - je z neztuženého palmového bio tuku a biomásla - je bez vajec Ano, můžete jej vyrobit i z nebio surovin. Ovšem připravíte se tak o dávku vitaminů a minerálů obsažených v celozrnné mouce a nerafinovaném cukru, čistou, lahodnou chuť a o dobrý pocit, že pro své tělo (a pro své okolí) něco děláte. Jestli se vám zdá, že tohle těsto už odněkud znáte, máte bystrou paměť nebo skvělý pozorovací talent (nebo obojí). Inspirací mi bylo těsto linecké známé bio propagátorky Hanky Zemanové.
Vánoční ořechový koláč /na dortovou formu o průměru 22 cm/
- Těsto: 300 g hladké mouky - 150 g špaldové, 50 g pohankové, 100 g pšeničné 200 g tuku - já použila biomáslo napůl s palmovým tukem 100 g rýžového sirupu
Ze surovin vypracujete těsto a necháte v chladu jeden den uležet.
- Ořechová nádivka: 180 g mletých vlašských ořechů 150 g tmavého třtinového cukru 3 žloutky 1 vejce sníh ze 4 bílků
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Takto připravenou formu vyložte těstem - rukama jej vytvarujte do placiček a vmáčkněte do formy tak, aby okraje dosahovaly do výšky asi 4 cm. Nezapomeňte si část těsta - asi 1/3 - nechat na ozdobu. Na těsto vlijte nádivku. Tu připravíte jednoduše smícháním uvedených suroviny. Ze zbývajícího těsta vyválejte válečky a vytvořte s nimi na povrchu koláče mřížku. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia na 45 až 50 minut. Koláč je lepší uležený, druhý či třetí den po upečení. V lednici vám vydrží i týden, přičemž bude čím dál vláčnější.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.