Pralinky - mnozí z nás je milují a na vánoční stůl prostě patří. Tak tady jsou ...
/asi 30 kousků, příprava 45 minut + 1,5 hodiny chlazení/
Potřebujeme :
- 1/8 l smetany ke šlehání
- 200 g mléčné čokolády (nebo 100 g mléčné a 100 g hořké)
- 40 g mletých lískových ořechů
- 1 lžíce kakaa
- 3 lžíce rumu
- Na obalení: 50 g hořké čokolády a 50 g mléčné čokolády
Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout. Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout. Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout asi 1 hodinu.
Hořkou a mléčnou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle. Část hořké čokolády můžete nožem i nakrájet, vzniknou tak větší hobliny. Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti (optimální je zhruba velikost ořechu), rukama vytvarujeme kuličky, které okamžitě vyválíme v čokoládové drobence. Pralinky uchováváme v chladu.
Čokoládové pralinky můžete pro změnu obalit také ve dvou lžících moučkového cukru smíchaných se lžičkou mleté skořice.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.