První prosincové dny neúprosně oznamují, že Vánoce jsou za dveřmi a my bychom měli začít myslet na to sladké potěšení, jehož libá vůně a neodolatelná chuť obohatí sváteční atmosféru nejednoho příbytku. O pečení vánočního cukroví budeme publikovat článků hned několik. Začít bychom chtěli už nyní, na sklonku měsíce listopadu, a to cukrovím perníkovým. Perníčky je totiž žádoucí připravit pěkně dopředu, aby se mohly řádně uležet.
Nabízíme vám tedy recepty na perníčky všech možných druhů a variant včetně bezlepkových, stačí si jen vybrat...
Norimberské perníčky /30 kousků/
- 200 g medu, 50 g hnědého cukru, 70 g másla pokojové teploty, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky potaše, 2 lžíce rumu, 300 g mouky, 100 g mandlových třísek, 50 g jemně nasekané kandované kůry citronu nebo pomeranče, 50 g rozinek, strouhaná kůra z 1 citronu
- Na zdobení: 100 g bílé čokoládové polevy, 100 g tmavé čokoládové polevy
Potaš: neboli draslo je připravek na kynutí, který je vhodný především pro těžká perníková těsta. Vyvíjí svoji schopnost kynutí většinou během odpočívání před pečením.
Příprava: V hrnci rozehřejeme med, hnědý cukr a tuk. Mícháme, až se cukr rozpustí a necháme vychladnout. Do směsi vmícháme žloutek, kakao, citronovou kůru a perníkové koření. Přidáme potaš rozmíchaný s rumem. Přimícháme mouku s mandlovými třískami, kandovanou kůrou a rozinkami. Všechny přísady prohněteme, až vznikne pevné těsto. Vál poprášíme moukou. Těsto na ní vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme kulaté perníky o průměru asi 8 cm. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Připravíme plech, perníky na něj položíme a pečeme v troubě asi 20 minut. Necháme vychladnout. Polevy odděleně nalámeme na malé kousky a ve dvou šálcích je ve vodní lázni roztavíme. Naplníme je do dvou stříkacích sáčků a nástavcem s malou dírkou. Na každý perník stříkáme spirálovitě nejdřív světlou a potom tmavou polevu. Od středu projedeme špičkou nože několikrát ke kraji tak, že vznikne síťový vzorek.
Drobné perníčky
- 500 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1-2 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva
- Poleva: 1 bílek, 250 g prosátého moučkového cukru, několik kapek citronu
Příprava: Mouku, cukr a prášek do pečiva prosijeme na vál, přidáme vejce, med a mléko a vypracujeme tuhé těsto, které necháme 12 hodin odležet. Těsto potom vyválíme, vykrájíme z něj libovolné tvary, které necháme chvíli odpočinout, potřeme vejce a pečeme prudce v troubě. Upečené perníky poléváme polevou a zdobíme třeba kouskem mandle. Poleva: do bílku vmícháme prosátý moučkový cukr (abychom se zbavili malých hrudek), nakapeme pár kapek citrónu a mícháme asi 20 minut - až je poleva hladká a lesklá a dobře se táhne. Nesmí být příliš řídká - stékala by z perníčků. Zahustit můžeme troškou moučkového cukru, zředit pár kapkami vody nebo citrónu.
Bobříci /100 kousků/
- Těsto: 120 g medu, 70 g hnědého cukru, 2 lžíce oleje, 200 až 220 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 2 lžičky perníkového koření
- Náplň: 300 g syrové marcipánové hmoty, navíc 1 bílek na potření a mouka na vál
Příprava: Med, cukr a olej za stálého míchání rozehřejeme v hrnci, až se cukr rozpustí. Hmotu necháme vychladnout a potom hněteme tolik mouky s práškem do pečiva a perníkovým kořením, až vznikne pevnější těsto. Přikryté nebo ve fólii necháme hodinu odpočinout v ledničce. Ze syrové marcipánové hmoty zformujeme čtyři stejně dlouhé válečky s průměrem desetníku. Perníkové těsto vyválíme na troše mouky, až vzniknou čtyři obdelníky, kterými se mohou obalit marcipánové válečky (obdelníky asi 24x7 cm). Pravoúhelníky vyřízneme a na okrajích je potřeme rozšlehaným bílkem. Marcipán vždy položíme doprostřed a obalíme perníkovým těstem. Na okrajích pevně stiskneme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Válečky nakrájíme šikmo na trojúhelníčky v odstupech 1,5 cm. Bobříky uložíme na plech a pečeme asi 20 minut. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Kartičky
- 280 g hladké mouky, 1 balíček prášku do perníku, 200 g cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 2 vejce, 140 g másla
Příprava: Z přísad uhněteme těsto, výválíme je na nůž silně, vykrájíme malé čtverce, které zdobíme půlkami mandlí, potřeme vejcem a pečeme dozlatova při středním žáru.
Mandlové perníky /30 kousků/
- 250 g medu, 70 g másla, 70 g hnědého cukru, 1 lžička potaše, 1 lžíce vody, 370 až 400 g hladké mouky, 50 g oloupaných mandlí, 1 lžička mleté skořice, špetka hřebíčku, špetka nového koření, špetka kardamomu 50 g mandlových lupínků
Příprava: Med, cukr a tuk za stálého míchání rozehřejeme, až se cukr rozpustí. Necháme vychladnout. Potaš rozpustíme ve vodě a s 370 g mouky dáme k medové hmotě a prohněteme. Můžeme přidat ještě trochu mouky. Přikryté dáme do chladu na 1 hodinu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a připravíme plech. Vál posypeme mandlovými lupínky. Těsto vyválíme na sílu asi 1 cm a nakrájíme na obdelníky 3x4 cm. Perníky položíme na plech a v troubě pečeme asi 18 minut do zlatohněda.
Eliščiny perníčky /50 kousků/
- 270 g moučkového cukru, 3 bílky, 1 lžíce skořice, strouhaná kůra z půlky citronu, 1 lžička citronové šťávy, 50 g kandované citronové kůry, 50 g kandované pomerančové kůry, 270 g mletých mandlí, 50 oplatek na pečení o průměru 4 cm
Příprava: Moučkový cukr a bílky dáme do mísy. Ručním mixérem s metlou vyšleháme na nejvyšší stupeň, až vznikne hustá pěna. Skořici, citronovou kůru a šťávu, kandovanou kůru a mandle vmícháme pečlivě do bílkové hmoty. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Plech vyložíme oplatkami. Na každý oplatek dáme necelou lžíci těsta. Pečeme asi 20 minut. Těsto můžeme natřít i na velké oplatky a po upečení a vychladnutí pilovým nožem nakrájet.
Bezlepkové perníčky
- 350 g bezlepkové mouky, 180 g ml. cukru, 3 vejce, 50 g másla, 1/2 lžičky sody, 2 lžíce medu, perníkové koření nebo kypřící prášek do perníku
Příprava: Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto a necháme přes noc v ledničce. Na druhý den vyválíme, vykrájíme a pečeme při 150°C 10-15 minut.
(ilustrační fotografie - Pixabay)
Vaše názory
Dobrý den, kde mohu prosím sehnat potaš? Na internetu jsem našla jen 1kg balení a to je pro mne moc. Děkuji
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.