Dnes přinášíme vítězné recepty naší soutěže o nejlepší posvícenský koláč, která proběhla v minulých dnech. Zde je první z výherních receptů.
Křehké posvícenské koláčky tří chutí
- 500 g polohrubé mouky
- 2 hrsti mletého cukru
- špetka soli
- 1 vejce a 1 žloutek
- ½ kostky rozehřáté Hery
- kůra z 1 citronu
- 3 lžíce oleje
- 1 kostička droždí
- trochu vlažného mléka na zadělání těsta
Náplň:
tvarohová : kostka tvarohu, 1 žloutek, pár rozinek, 3 lžíce cukru
maková : 10 dkg máku- mletého, 4 lžíce mletého cukru, 1 dcl mléka
borůvková : 10 dkg borůvek, může být i borůvkový džem
Drobenka:
- ½ másla
- 10 dkg cukr krupice
- 20 dkg hrubá mouka
Uděláme si kvásek z trochy cukru, mouky a vlahého mléka, poté přidáme zbývající cukr, mouku, sůl, kůru z citrónu, 3 lžíce oleje, rozehřátou Heru, vejce a žloutek a zaděláme těsto vlahým mlékem. Necháme asi hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplně, u tvarohové smícháme tvaroh s rozinkami, cukrem a žloutkem. Na makovou náplň dáme povařit mletý mák, cukr a mléko, necháme odpočinout, udělá se hmota. Borůvky trochu osladíme, v případě džemu budeme jen klást doprostřed koláče.
Drobenku připravíme tak, že všechny ingredience smícháme. Po vykynutí těsta tvoříme tenké koláčky o průměru cca 10 cm, ale pokud chceme, můžeme si udělat i koláče větší podobné frgálům. Doprostřed dáme postupně všechny náplně nebo jen ty, které nám nejvíce chutnají. Poté sypeme drobenkou. Koláče je nejlepší péct na plechu s pečícím papírem, dokud nejsou okraje růžové. Pro křehkost a lahodnou chuť můžeme ještě hotové a horké potřít rozpuštěným máslem.
Recept nám zaslal pan Adolf Bernatík z Havířova. Děkujeme !
Vaše názory
makovou náplň ( ale i tvarohovou nebo povidlovou) vylepší trocha rumu, rum přidávám taky do máslové směsi na potírání hotových koláčů
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.