Šalvěj (Salvia) je rod z čeledi hluchavkovitých. Šalvěj se nejčastěji využívá v kuchyni pro vaření a v medicíně pro své léčivé vlastnosti, což už značí její jméno, které pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Upozorňuje na léčivou moc šalvěje. Ta byla známa již ve středověku. Využívaná je také v kosmetice.
Vysoké procento esenciálních olejů v různých druzích šalvěje zaručuje různé užití.
Šalvěj lékařská se využívá při vaření jako koření. Užívají se čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé. Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petrželka.
V medicíně je její využití např. na bolesti v krku, v podobě bylinného čaje, nebo proti nadměrnému pocení. Kromě toho šalvěj lékařská pomáhá proti bolestem žaludku a břicha a dodává střevům úlevu od bolesti (například po antibiotické terapii). Šalvěj má antioxidační, antimikrobiální účinky a ničí karcinogeny.
Aztécké šalvěje (šalvěj divotvorná) obsahují halucinogenní látky, které jsou částečně používány také.
Některé druhy a odrůdy šalvěje jsou používány pro okrasné účely.
Vepřové medailonky na šalvěji
Potřebujeme :
- 4 vepřové řízky
- 150 g slaniny
- 16 lístečků čerstvé šalvěje nebo šalvěj sušená
- 20 g přepuštěného másla
- mletý pepř
- cukr
- 3 lžíce bílého vína
- 3 lžíce kysané krémovité smetany
- špetka cukru
- 16 párátek
Vepřové řízky lehce naklepeme a každý rozkrojíme na 4 dílky. Na každý dílek položíme lísteček šalvěje. Použijete-li šalvěj sušenou, ponořte ji předtím krátce do bílého vína.
Slaninu rozkrájíme na plátky o velikosti dílků masa, plátek slaniny položíme na lísteček šalvěje a dobře upevníme párátkem.
V pánvi se silným dnem rozehřejeme přepuštěné máslo a malé medailonky na něm po každé straně 2-3 minuty opékáme. Podle velikosti pánve vkládáme na její dno jenom tolik kousků medailonků, aby se skutečně opékaly a ne dusily ve vlastní šťávě.
Šťávu z medailonků zalijeme vínem, promícháme, přidáme kysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Omáčku prohřejeme ale už nevaříme.
Z medailonků odstraníme párátka, rozdělíme na předehřáté talíře a přelijeme omáčkou.
Podáváme s bílým pečivem, vařenou rýží nebo s těstovinami a s čerstvou zeleninou.
Bylinky na Babinetu :
(Zdroj : Wikipedie, ilustrační fotografie - pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.