V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V Evropě a Americe je tófu spojeno především s vegetariánstvím a veganstvím, jelikož jej díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa.
Na vegetariánské pochutnání z tofu potřebujeme :
- 250 g pevného tofu rozkrájeného na kostky
- 3 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 čekanka nakrájená na nudličky
- 3 mrkve nakrájené na tenká půl kolečka
- 3 cm čerstvého zázvoru tence nakrájeného
- 4 jarní cibulky nakrájená na tenká kolečka
- 250 g hřibů - nejlépe zešikma nakrájených
- 200 g fazolových lusků (můžou být i sterilované)
- 100 g bambusových výhonků
- špetku koriandru, drceného
- sůl a pepř k dochucení
Marináda:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce suchého sherry
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička kurkumy
- sůl a pepř
V misce si připravíme marinádu, zalijeme jí nakrájeným tofu a necháme marinovat v pokojové teplotě minimálně 15 minut. Poté scedíme marinádu a dáme ji stranou.
Ve woku, nebo na velké pánvi rozehřejeme sezamový a olivový olej, přidáme tofu a lehce osmahneme při velké teplotě 2-3 minuty. Tofu vyjmeme a pokládáme na ubrousek k okapání.
Do pánve přidáme mrkev, zázvor a koriandr, smažíme 2 minuty, přidáme hřiby a jarní cibulky, smažíme další 2 minuty, pak přidáme fazole, bambusové výhonky a čekanku, smažíme 1 minutu.
Přidáme tofu, zbylou marinádu a rychle vaříme, až se nám marináda vypaří. Dochutíme solí a pepřem.
(reedice * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.