Také dnešní den pokračujeme v naší celoroční jízdě se seriálem Kuře 100x jinak s Babinet.cz, tentokrát si připravíme lahodný steak. Jdeme na to.
18. - Kuřecí barevný steak
Potřebujeme :
- 2 kuřecí steaky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička dijonské hořčice (nebo plnotučné)
Příloha:
- brambory a mrkev
- zelený salát
Steaky nebudete naklepávat, nakládat ani jinak upravovat. Prostě je jen opláchnete pod tekoucí studenou vodou, osolíte a opepříte - podle chuti. Na pánvi rozehřejete asi 1 až 1,5 lžíce oleje. Do rozehřátého oleje položíte steaky, plamen nastavíte na střední stupeň a přikryjete pokličkou, to je velmi důležitý moment. POD POKLIČKOU necháte steaky dusit 10 minut, pak je otočíte, přilijete k nim 3 lžíce smetany ke šlehání a dále dusíte, opět pod pokličkou ještě 10 minut. Nyní, po 20 minutách, jsou steaky hotové, měkké, růžovo-hnědé barvy, těšící se na talíř.
Když z pánve vyjmete hotové steaky, přidejte do výpeku lžíci kečupu a lžičku dijonské (nebo prostě plnotučné) hořčice, zamíchejte, krátce (asi 2 minuty) prohřejte a sejměte z ohně. Nyní máte hotový báječný "sos".
Mezitím, co se steaky dusí, oloupejte a na kousky nakrájejte brambory a mrkev. Dejte je vařit v hrnci s osolenou vodou do změknutí. Vodu pak slijte a brambory s mrkví naaranžujte na talíř.
Přidejte steak a, pokud máte, tak zelený salát. Já jsem použila listový salát, dopředu opraný, osolený, oslazený a zalitý olivovým olejem a vinným octem. Takto jsem salát nechala uležet při pokojové teplotě dvě hodiny. To však není nutné. Jako barevný a chutný doplněk můžete použít i čerstvý ledový salát.
Steaky podávejte obložené bramborami s mrkví, listovým salátem a polité omáčkou z výpeku, kečupu a hořčice.
Předcházející tipy :
- Flambovaná kuřecí prsa s ovocem
- Kuře po gabrovsku (Bulharsko)
- Kuře po staročesku
- Kuře se slaninou na černém pivu
- Kuře na pomerančích
- Kuřecí perkelt (rok 1963)
(fotografie pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.