Tenhle gruzínský zázrak mezi kořením se dá použít na všechno - k masům, do polévek, k vegetariánským dobrotám, k zelenině... A teď si jej doma můžete připravit i vy podle starého gruzínského receptu! Přestože se už u nás dá adžika ve specializovaných prodejnách koření koupit, není to ta skutečná gruzínská. Zatímco u nás ji seženete jako prášek, skutečná adžika vypadá spíš jako rajčatové pesto. Chutná, aromatická a pikantní adžika je ideální na pečeně, steaky, na barbecue, kotlety a hamburgery, ale také ke kuřeti, hovězímu, jehněčímu a rybám, stejně jako třeba k pečeným bramborám, zeleninovým i masovým polévkám (třeba do tradičního boršče), do omáček. Výborně dochutí i vegetariánská jídla jako zeleninové karbenátky, sójové nebo Robi maso a podobně.
Gruzínci sami používají adžiku podobně jako my hořčici. A pozor na to, abyste neurazili jejich národní hrdost protože ačkoliv se občas prohlašuje adžika za ruskou, bulharskou nebo arménskou, původní a originální receptura pochází právě z Gruzie.
2 kg rajčat, 1 kg jablek, 1 kg mrkve, 1 kg sladkých paprik, 7-8 kajenského pepře, sůl, olej, rozmačkaný česnek
V mixéru rozmixujte rajčata, jablka, mrkev a papriky s kajenským pepřem a za častého míchání duste 2 a půl hodiny. Potom přidejte olej, česnek dle chuti a sůl a 10 minut vařte. Rozdělte do čistých sklenic, důkladně je uzavřete. Skladujte v lednici.
(reedice * fotografie zde)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.