Je sezóna ovoce a leckdy si říkáme, co dobrého ještě z přebytků udělat? Jahody, meruňky, švestky, maliny .... ovoce kam se jen podíváme. A co takhle zkusit z těchto dobrot kynuté knedlíky? S těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou vynikající. Navíc se dají také zamrazit do zásoby.
Potřebujeme :
Na těsto :
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1 sáček droždí
- 1 vejce
- 3/4 malé lžičky soli
- 5 lžic cukru moučka
- 4 lžíce oleje
- 1 dcl vlažné vody
- 1,5 dcl vlažného mléka
Na náplň :
- ovoce dle chuti
Na posypání :
- máslo
- cukr
- tvaroh
- kakao
- šlehačka
- ovocný přeliv a podobně
Všechy suroviny na těsto smícháme a zpracujeme. Přikryjeme a necháme cca 2 hodinky vykynout (v teplém letním počasí možno i kratší dobu). Pokud děláme těsto v domácí pekárně, tak nejdříve vložíme tekuté suroviny a poté sypké.
Vykynuté těsto vyválíme na cca 4 mm plát, který rozřežeme na čtverce (řídíme se přitom velikostí ovoce, kterým budeme knedlíky plnit). Ovoce poté řádně zabalíme, utěsníme spoje a necháme ještě cca 10 minut kynout na vále.
Mezitím si dáme vařit vodu. Knedlíky poté vkládáme do vroucí vody (pozor, knedlíky varem hodně nabydou, vaříme tudíž postupně). Vaříme 3 minuty, poté otočíme a vaříme opět 3 minuty, kdy následně vyzkoušíme, zda jsou hotové.
Vyndáme, a pozor v okamžiku kdy je vyndáme z vody, ihned několikrát propíchneme špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nám nesrazily.
Na talíři pak přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, tvarohem, kakaem, můžeme použít také šlehačku či ovocný přeliv, fantazii se meze nekladou.
Já osobně z této dávky udělala 25 knedlíků a rodina si je nemůže vynachválit :-)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.