Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni
Velkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je Michal Nikodém - šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“
Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii. „Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty - tedy tučnou smetanu a hodně másla - často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.
Indický recept na domácí iontový nápoj
Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ dodává Michal Nikodém.
Mléčné výrobky i v indické kuchyni? Inspirujte se originálními recepty, které připravil šéfkuchař Michal Nikodem pro projekt na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus...
Mangové lassi (jogurtový nápoj s ovocem)
4 porce
Potřebujete:
- 250 ml bílý jogurt
- 130 ml mléka
- 200 g dužiny z manga
- 4 lžičky cukru
- špetka soli
- špetka mletého kardamomu
Postup:
Vše rozmixujeme na koktejl.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.