Borůvky, zázračné modré kuličky, letní záležitost, kterou si každým rokem od července do začátku záři můžeme plnými doušky vychutnat. Jsou bohaté na karoten, vitamin C, obsahují železo a další látky. Mimo to čistí krev a dodávají životní energii. Snižují dokonce hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí preventivně proti infekcím a posilují imunitní systém. Borůvky jsou ke všemu velmi vhodným ovocem pro diabetiky, neboť mírně snižují hladinu cukru v krvi, stejně tak jako čaj z borůvkového listí. Borůvky konzumovali po hrstech britští královští letci během II. světové války. Údajně tím zlepšovali svoje noční vidění. Aby ne, vždyť extrakt z borůvek se dává i do přípravků na regeneraci očního barviva a zlepšení vidění!
Čerstvé borůvky je třeba zpracovat rychle, v lednici obvykle vydrží dva až tři dny. Překvapit rodinu můžete třeba takovým Žahourem z borůvek s tvarohovými knedlíčky. Připravíte večeři, po které se budou všichni jen spokojeně olizovat! Na knedlíčky pro 4 osoby potřebujete:
- 8 - 9 lžic dětské krupice
- 2 jemné tvarohy plnotučné
- 4 lžíce hrubé mouky
- 2 vejce
Suroviny utřete v míse dohladka. Z těsta (pozor mírně se lepí) lžící vykrojte kus, rukou vytvarujte kuličku a vhoďte do vroucí vody, kterou jste přivedli k varu se špetkou soli. Vařte pod poklicí, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch. Hotové je vyjměte a podávejte s borůvkovou omáčkou - žahourem. Žahour pro 4 osoby připravíte z: 2 hrnků borůvek, 2 lžic vody, moučkového cukru, 1 hrnku smetany a 1 lžičky Solamylu Borůvky podlijeme vodou a rozvaříme s cukrem - 2 lžícemi pro ty, co moc nesladí a 4 až 5 lžícemi pro středně sladkou omáčku. Po dosažení bodu varu vaříme 5 až 10 minut podle toho, zda chcete mít v omáčce kousky borůvek a nebo borůvky raději zcela rozvaříte. Ve smetaně rozmícháme lžičku Solamylu, přilijeme k borůvkám. Necháme za občasného míchání probublávat asi 5 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne. Dobrou borůvkovou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.