V prvním díle našeho mini seriálu jsme se seznámili s marinováním jako takovým, a dnes přichází na řadu malá škola marinád.
Marináda s červeným vínem
- 1 1/2dl červeného vína
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- 1 polévková lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
- mletý pepř
Smíchej všechny ingredience a vše s masem vlož do plastického sáčku. Sáček uzavři a maso "namasíruj". Ponechej v lednici marinovat dle potřeby. Maso si natáhne barvu vína a čím déle bude v marinádě, tím bude tmavší a křehčí.
Marináda se zázvorem a chilli
- 1/2 dl oleje
- 2 stroužky česneku (prolisovat)
- 1-2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 nadrobno nasekaná červená feferonka
- 1 nadrobno nasekaný citrónový stvol, nebo 1 pol.lžíce citrónové šťávy
Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
Sladkokyselá marináda
- 2 polévkové lžíce tekutého medu
- 2 polévkové lžíce vinného octa
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česnek jemně nakrájet
- 1 čajová lžička čerstvého jemně nasekaného zázvoru
Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
Bylinková marináda
- 1 dl oleje
- 3 polévkové lžíce vinného octa
- 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
- 2 polévkové lžíce nasekaného estragonu
- 2 polévkové lžíce nasekané rozmarýny
Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
Pomerančová marináda
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (asi 2cm)
- 1 dl pomerančové šťávy a slupku z pomeranče (nakrájet)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 nažka anýzu
Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
Marináda s hořčicí a rozmarýnou
- 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé rozmarýny
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 jemně nakrájená šalotka
- 5 rozdrcených jalovčinek
- 1 polévková lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 1/2 dl suchého vermutu
- 1/2 dl citrónové šťávy
- 1/2 dl olivového oleje
- 1/2 dl hořčice (DIJON)
- 1/2 dl sojové omáčky
- 1 polévková lžíce chilli omáčky (např.Tabasco)
Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.
A na co se můžete těšit v dalším díle? Na řadu příjdou mimo jiné například grilovací omáčky. Grilovací sezóna nás nezaskočí nepřipravené.
(ilustrační fotografie * reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.