Těsto:
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce droždí
- 1,5 hrnku vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 vejce pokojové teploty
- sůl
Na posypání:
- moučkový cukr
- tvaroh na strouhání,
- smetana nebo máslo - čtěte náš tip pod receptem!
Náplň:
- jakékoliv ovoce nebo zavařenina - čerstvé meruňky
- jahody
- třešně
- višně
- švestky (300 až 320 g)
- borůvky (0,5 l)
Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, posypeme troškou hladké mouky a necháme vzejít kvásek - asi 30 minut. Mouku, sůl a vejce smícháme s kváskem a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy (v případě potřeby přidáme ještě trochu polohrubé mouky). Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Z těsta utvoříme knedlíky, které plníme buď ovocem nebo zavařeninou. Vaříme ve vroucí vodě pod pokličkou asi 5 minut (podle velikosti knedlíků). Obrátíme je a vaříme odkryté ještě 3 minuty. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Posypeme strouhaným tvarohem (kdo má rád klidně i obvyklým plnotučným tvarohem), moučkovým cukrem a polijeme smetanou nebo rozehřátým tukem. K posypání poslouží tvaroh na strouhání, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Výborný je také krém namíchaný z měkkého tvarohu, mléka a moučkového cukru (viz. obrázek) - v poměru, jaký vám vyhovuje. Nebo zkuste použít tvaroh se smetanou prodávaný ve vaničce. Nakonec můžete knedlíky polít trochou javorového sirupu.Pozn.: hrnkem se rozumí obvyklý hrníček na čaj o obsahu 2,5 dl.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.