Jarní ovocné šílenství pokračuje! Zkuste buchtovým fanouškům připravit lehký ovocný koláč z jogurtového těsta. Úspěch zaručen! Když jsem zkoušela tento recept z jogurtového těsta, vybrala jsem pro jeho realizaci pěkné jarní víkendové odpoledne a kruhovou formu na dort s odnímatelným okrajem. Dva zdánlivě nesouvisející faktory byly - jak se ostatně dalo předpokládat - nakonec důležitou příčinou náhlého koláčového zmizení. Pátrání ukázalo, že pekelně chutná dvojka z ovoce a jogurtového těsta - v našem případě šlo o jahody - v kombinaci s na pohled lákavým kulatým tvarem a k moučníku vybádajícím víkendovým odpolednem měla za následek nekontrolovatelné koláčové hody. Ústící, jak jinak než v moučníkův konec. Závěr: početnějším rodinám doporučuji, vyrobit koláče rovnou dva. Nebudete litovat :)
Jogurtový koláč s ovocem
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 kelímek bílého jogurtu (150g)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva (2 lžičky)
- 2 vejce
- ovoce podle chuti - borůvky, meruňky, švestky, rebarbora, jahody...
- máslo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání formy
Drobenka:
- 5 zarovnaných lžic hrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla
Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, připravte si je proto aspoň 30 minut předem na pracovní desku. Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
Vejce metličkou prošlehejte s cukrem a přidejte jogurt. Promíchejte.
Mouky prosijte přes síto do mísy, promíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do tekuté směsi. Těsto promíchejte a nalijte do formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou. My jsme použili dortovou formu o průměru 22 cm.
Ovoce operte, v případě potřeby rozkrájejte a poklaďte jím povrch koláče. Zvolili jsme jahody, kterých bylo třeba 10 až 12 středních kousků.
Rukama smíchejte suroviny na žmolenku a vypracujte sypkou směs. Tou posypte povrch koláče a dejte do trouby péct na 40 až 50 minut.
Jestli je koláč hotový poznáte jednoduchou zkouškou dřevěnou špejlí - když ji zapíchnete do koláče a vytáhnete, nesmí na ní ulpívat vlhké těsto.
(reedice)
Vaše názory
žádný olej do těsta?
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.