Postihla vás taky jahodová mánie? Moje jahodové řádění dosáhlo vrcholu v momentě, kdy jsme jahody během jednoho dne v podobě koktejlu posnídali, v knedlících poobědvali a na toustu povečeřeli. Přínos je tedy jasný: vás, čtenáře teď čeká příval jahodových nápadů. Recepty z jahod všude, kde se podíváte :) Jahody jsou lákavé už samy o sobě. Krásně voní, skvěle vypadají a správně zralé ještě lépe chutnají. Když k tomu připočtete jejich astronomický obsah vitamínu C a naopak velmi nízký obsah kalorií, podlehnete jejich kouzlu možná stejně, jako já. Ovocný původ jahod je předurčuje ke sladkému použití, my s nimi ale dokážeme mnohem víc. Ochutit je balzamikovým octem a položit na toust nebo napíchat na špíz společně s kuřetem. I takové variace najdete v našem předchozím článku Svěží a zdraví s jahodami.
V tomto článku se ovšem zaměříme na ryze sladké recepty a nezapomeneme ani na děti. Jahodová párty může začít...
Péťův jahodový shake /3 porce, příprava 10 minut/
- 450 ml jahod, 250 ml mléka, 2 lžičky cukru moučka
Vše naskládáte do vysoké odměrky, která bývá součástí balení ručních šlehačů a právě tímto ručním šlehačem se sekacím nástavcem jahody s mlékem a cukrem rozmixujete dohladka. Vytvoří se krásně hustá směs, kterou nalijete do vysoké skleničky. Potrpíte-li si na detaily, ozdobíte lístečkem máty a konzumujete. Místo cukru s chutí použijte zdravější javorový sirup!
Jahodové knedlíky /4 porce, příprava 55 minut/
- 300 g čerstvých jahod, 250 g měkkého tvarohu, 250 g tvrdého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 100 g moučkového cukru, 20 g hladké mouky na vál, sůl
Z uvedeného množství připravíte asi 16 malých knedlíků.
Měkký tvaroh smícháme s hrubou moukou, vejcem, špetkou soli a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2 díly a na pracovní desce posypané moukou vyválíme na plátky o tloušťce 3-4 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 9-10 cm, použít můžete třeba větší hrneček. Do každého vložíme jahodu, dobře uzavřeme a zabalíme. Knedlíky vhodíme do vroucí mírně osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je nadzdvihneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme a lehce je roztrhneme. Knedlíky omastíme rozpuštěným máslem, posypeme tvrdým tvarohem a pocukrujeme. Ihned podáváme.
Jahodová pohádka (pro děti jako stvořená) /2 porce/
- 500 g jahod, 125 ml smetany ke šlehání, 200 g bílého jogurtu, cukr moučka, 1/2 vanilkového cukru, trocha červeného vína (pro děti vynecháme)
Jahody omyjte a rozkrojte na kousky (ponechte si jich několik na ozdobení). Kousky jahod dejte do misky, pocukrujte dle chuti a zalijte dvěma lžícemi červeného vína. Pokud jahody připravujete pro děti, můžete víno klidně vynechat. Smetanu ke šlehání ušlehejte, přidejte vanilkový cukr a jogurt. Znovu trochu prošlehejte a oslaďte moučkovým cukrem dle chuti. Krém nalijte na jahody a vršek ozdobte jednou či dvěma jahodami vcelku nebo případně lístkem meduňky.
Jahodový cheesecake po našem
- 140 g oblíbených sušenek (BeBe, čajové sušenky, mandlové sušenky,..), 50 g rozpuštěného másla, 350 g sýra Fénix, Lučina nebo tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 5 lžíc moučkového cukru, 250 g omytých jahod rozkrojených napůl + asi 5 větších jahod na ozdobu
Sušenky rozdrťte - dejte je do mikrotenového sáčku a paličkou na maso řádně poklepejte a nebo je několika krátkými po sobě opakovanými pulsy rozdrťte sekacím nástavcem mixéru - a smíchejte s máslem. Rukou propracujte. Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm s odnímatelným okrajem vyložte pečícím papírem a celou formu pak důkladně vymažte máslem. Směs ze sušenek naneste na dno dortové formy. Na sušenkovou směs klaďte jahodové půlky. Smíchejte sýr nebo tvaroh s citronovou šťávou, citronovou kůrou (můžete vynechat) a moučkovým cukrem a naneste směs na jahody. Povrch uhlaďte pomocí špachtle. Několik rozčtvrcených jahod rozhoďte po povrchu dortíku a dejte cheesecake ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake podávejte dobře vychlazený, ozdobený práškovým kakaem nebo se šlehačkou.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.