Grilování patří k létu, a proto každý rok netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky, abychom mohli rozpálit grily a v poklidu usednout k té vynikající pochoutce, která se na grilu připravuje. Že nemusíme vždy grilovat jen maso, ryby či párky a klobásy je známá věc, a proto si dnes připravíme zeleninu. Je vynikající, a to nejen samotná, ale i jako doplněk výše zmíněné grilovací klasiky.
Potřebujeme :
- 2 cibule
- 4 malé lilky
- 4 čerstvé kapie
- 4 větší tvrdá rajčata
- 90 ml olivového oleje
- 3 lžíce jemně nasekané petrželky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý bílý pepř
Česnekový dip:
- 200 g majonézy "light"
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce limetové nebo citronové šťávy
- sůl
- mletý bílý pepř
Na dip prošlehejte majonézu s česnekem, solí, pepřem a limetovou šťávou a nechejte v chladničce vychladit.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu položte na mřížku, potřete ji 40 ml oleje a grilujte asi 10 minut, až slupka na zelenině ze všech stran ztmavne. Cibuli můžete odebrat dříve. Potom zeleninu i s mřížkou sejměte z ohně a zakryjte vlhkou utěrkou. Nechte trochu zchladnout, poté oloupejte slupky a zeleninu nakrájejte na kousky.
Zbylý olej smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem se solí a pepřem. Ochuceným olejem přelévejte zeleninu a podávejte s majonézovým dipem a pečivem.
Tip: aby vám zelenina mřížkou nepropadla do ohně nebo se příliš nepřipekla, můžete ke grilování použít alobalový plech, na který zeleninu naskládáte a plech položíte na mřížku grilu.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.