Jahody kam se podíváš, tak to je vždy symbol toho, že léto je tady. Jsou lahodné, sladké, rozplývají se v puse a hlavně, jsou obrovským zásobníkem vitamínu C.
Jahody se konzumují jak za syrova po utržení z keříku, tak i po tepelné úpravě, přidávají se jako náplň například do ovocných (jahodových) knedlíků, do pečiva (jahodový koláč, jahodová bublanina atd.). Často se také zavařují do kompotů, využívají se pro výrobu moštů a marmelád. Vyhlášená je konzumace jahod se šlehačkou.
Jahody se používají i jako dekorační doplněk pro míchané nápoje a značné obliby v celosvětovém zastoupení má konzumace jahod spolu se sektem.
A my si dnes připravíme jahodovou omáčku, která je výborná jak na trhanec či piškotový nákyp, ale může být i skvělým doplňkem zmrzliny a podobně.
Potřebujeme :
- 1/2 kg jahod
- 5 lžic vody
- 10 dkg cukru
- 1 lžička škrobové mouky
- 1/2 citrónu
Jahody řádně omyjeme, dvě třetiny z nich rozmixujeme, osladíme a dáme vařit. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Omáčku necháme jen párkrát vzkypět, pak přidáme citrónovou kůru i šťávu a nakonec zbývající třetinu jahod nakrájených na malé kousky.
(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.