Chřest lékařský, lidově též „špargl“, je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité. Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, ale zároveň jej díky jeho vlastnostem (zejména močopudným, tj. diuretickým) užívali jako lék. Za první zmínku o této zelenině můžeme považovat její zobrazení na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem, na níž je obětována egyptským bohům. První, kdo popsal účinky této zeleniny jako ozdravné a pročišťující, byl ve druhém století n. l. antický lékař Galén.
A my si z jeho pomocí připravíme recept od Lenky Požárové zveřejněný v knize Což takhle dát si ... chřest.
Potřebujeme (pro 4 osoby) :
- 200 g těstovin
- 4 ks krůtích prsíček (po 200 g)
- 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků)
- 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice
- pepř
- sůl
- olej
- řeřicha na ozdobu
Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou.
Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu.
(zdroj : Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.