Vyzkoušejte na Velikonoce také nějaký netradiční recept, jehož původ pochází z Ruska.
Potřebujeme :
- 600 g mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek smetany
- 50 g droždí
- 10 vajec
- sekané mandle
Rozdrobte droždí ve troše mléka a přimíchejte 2 vejce. Smíchejte teplé mléko s teplou smetanou a moukou a nechte vychladnout.
Přidejte rozdrobené droždí a promíchejte. Přikryjte a dejte na teplé místo. Teplota těsta nesmí být nižší než 29-30 stupňů Celsia.
Smíchejte 8 žloutků s cukrem a 8 bílků s cukrem odděleně. Přidejte bílky a žloutky do vzešlého těsta. Těsto pořádně prohněťte. Pokud je příliš řídké přidejte mouku. Na vále těsto rozprostřete, abyste se zbavili kyseliny uhličité.
Formu na srnčí hřbet vytřete máslem, posypte strouhankou či hrubou moukou a dejte do ní půl těsta. Nechte vzejít při pokojové teplotě. Jakmile těsto vzejde ke kraji formy, potřete vršek žloutkem a posypte sekanými mandlemi. Pečte při 180 stupních Celsia. Délka pečení záleží na velikosti chleba, pohybuje se v rozmezí 1-2 hodin (proveďte test špejlí).
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.