Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Flambovaná kuřecí prsa s ovocem

Flambovaná kuřecí prsa s ovocem

13.3.2015 - AndreaP.

V dnešním dalším díle našeho seriálu Kuře 100x jinak s Babinet.cz si tak trošku zahrajeme s ohněm, a to doslova, neb konečná úprava pokrmu bude flambování.

Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakem, likérem, rumem, vodkou). Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu. Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu.  Flambování spočívá v tom, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve, se následně zapálí a nechá se hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem. Při flambování je nutno důsledně dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod.

13.- Flambovaná kuřecí prsa s ovocem

Potřebujeme :

  • 2 kuřecí prsa s kůží
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 1 hruška
  • 1 sklenka ginu
  • sůl
  • zelený pepř
  • kytička čerstvého tymiánu

Kuřecí prsa protkneme klínky slaniny, osolíme, opepříme drceným pepřem, pokapeme olejem, posypeme nasekaným tymiánem a necháme aspoň 12 hodin odležet. Potom upečeme dozlatova na másle.

Oloupané ovoce pokrájíme a krátce opečeme na troše másla.

Pečená prsa rozdělíme na 4 porce, dáme na olobal, k tomu porci dušeného ovoce a snítku tymiánu, polijeme vypečenou šťávou, uzavřeme a asi 20 minut zapečeme.

Hotové porce na talíři pokapeme ginem, zapálíme a zhasneme plamen. Podáváme s rýží.

(zdroj Wikipedie)

(ilustrační fotografie)

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz