V dnešním dalším díle našeho seriálu Kuře 100x jinak s Babinet.cz si tak trošku zahrajeme s ohněm, a to doslova, neb konečná úprava pokrmu bude flambování.
Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakem, likérem, rumem, vodkou). Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu. Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu. Flambování spočívá v tom, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve, se následně zapálí a nechá se hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem. Při flambování je nutno důsledně dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod.
13.- Flambovaná kuřecí prsa s ovocem
Potřebujeme :
- 2 kuřecí prsa s kůží
- 50 g slaniny
- 1 lžíce oleje
- 2-3 lžíce másla
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 1 hruška
- 1 sklenka ginu
- sůl
- zelený pepř
- kytička čerstvého tymiánu
Kuřecí prsa protkneme klínky slaniny, osolíme, opepříme drceným pepřem, pokapeme olejem, posypeme nasekaným tymiánem a necháme aspoň 12 hodin odležet. Potom upečeme dozlatova na másle.
Oloupané ovoce pokrájíme a krátce opečeme na troše másla.
Pečená prsa rozdělíme na 4 porce, dáme na olobal, k tomu porci dušeného ovoce a snítku tymiánu, polijeme vypečenou šťávou, uzavřeme a asi 20 minut zapečeme.
Hotové porce na talíři pokapeme ginem, zapálíme a zhasneme plamen. Podáváme s rýží.
(zdroj Wikipedie)
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.