Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, vznikající srážením mléčné bílkoviny. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.
Tvarohové dezerty jsou velmi oblíbené. I tento tvarohový koláč se dá popsat jako jemný, plný tvarohové chuti a rozplývající se na jazyku. Jeho příprava není náročná, takže během chvilky už pak stačí jen postavit vodu na kávu a relax může začít.
Potřebujeme :
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- tuk a mouka
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 3 lžíce marmelády
- 3 bílky
- 100 g moučkového cukru
Z mouky s práškem do pečiva, cukru, žloutku a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho a necháme v chladnu odpočinout.
Mezitím připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky, můžeme zředit trochou mléka.
Těsto vyválíme, vyložíme jím vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu, těsto potřeme marmeládou, na ni rozetřeme tvaroh. Zbylé bílky ušleháme dohusta s moučkovým cukrem. Rozetřeme je na tvarohovou náplň a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zvolna asi 40 minut.
(ilustrační fotografie)
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.