Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Zapečená brokolice s kysanou smetanou

Zapečená brokolice s kysanou smetanou

14.2.2015 - AndreaP.

A u brokolice dnes ještě chvíli zůstaneme. Poté, co jsme si představili recept brokolice s kuskusem, tak v tomto článku příjde na řadu varianta zapékaná. Autorkou je opět naše čarodějka Hanička.

Brokolice je jedlá rostlina druhu brukev zelná , která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, B2 a kyselinu listovou, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

A my si dnes ukážeme zapečenou brokolici s kysanou smetanou.

Potřebujeme :

  • brokolice
  • máslo
  • strouhanka
  • kysaná smetana
  • vejce
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • další koření dle chuti

 

Brokolici povaříme v osolené vodě. Zapékací formu si vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a do takto připravené formy poté dáme nakrájenou předem uvařenou brokolici. Celé to zalijeme zálivkou, kterou si připravíme tak, že do kysané smetany rozkvedláme vajičko, osolíme, opepříme, přidáme česnek a případně další koření dle vlastní chuti a nakonec vložíme nastrouhaný sýr (nešetříme). Zamícháme a tuto směs nalijeme na brokolici. Vložíme do trouby a dáme zapéct.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz