A u brokolice dnes ještě chvíli zůstaneme. Poté, co jsme si představili recept brokolice s kuskusem, tak v tomto článku příjde na řadu varianta zapékaná. Autorkou je opět naše čarodějka Hanička.
Brokolice je jedlá rostlina druhu brukev zelná , která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, B2 a kyselinu listovou, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
A my si dnes ukážeme zapečenou brokolici s kysanou smetanou.
Potřebujeme :
- brokolice
- máslo
- strouhanka
- kysaná smetana
- vejce
- strouhaný sýr
- sůl
- pepř
- česnek
- další koření dle chuti
Brokolici povaříme v osolené vodě. Zapékací formu si vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a do takto připravené formy poté dáme nakrájenou předem uvařenou brokolici. Celé to zalijeme zálivkou, kterou si připravíme tak, že do kysané smetany rozkvedláme vajičko, osolíme, opepříme, přidáme česnek a případně další koření dle vlastní chuti a nakonec vložíme nastrouhaný sýr (nešetříme). Zamícháme a tuto směs nalijeme na brokolici. Vložíme do trouby a dáme zapéct.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.