Včera jsem si v úvodním díle slíbili, že si ukážeme tři tipy menu ke sv. Valentýnu. Dnes tedy začínáme na téma nenáročné valentýnské menu.
Nebojte se přípravy, ostatně jste na tom velmi dobře. Nevaříte moc často, vlastně vůbec a nyní připravíte svému miláčkovi celé valentýnské menu. Objekt vašeho zájmu bude tak překvapen a potěšen, že vás pochvala (a jistě ne jedna) nemůže minout. A toto rychlé a nenáročné menu zajistí, že vše půjde hladce.
S předkrmem malé krevetové misky jistě překvapíte. Druhý chod - zamilované kuře - je i přes nekrátký výčet surovin jednoduché a na přípravu překvapivě rychlé. Dezert suflé z mučenky má sice vznešený název, je však vskutku velmi rychlý, velmi jednoduchý a velmi chutný !
Tak jdeme na to ...
Malé krevetové misky
- 350 g růžových nakrájených krevet
- 125 g másla
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 lžička cayenského pepře
- sůl
- černý pepř
Máslo lehce rozpustíme, přidáme nakrájené krevety, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a hmotou naplníme malé misky. Dáme do lednice na asi 2 hodiny. Potom vyklopíme z formiček a servírujte s horkým toustem a měsíčkem citronu.
Zamilované kuře
- 2 plátky kuřecích prsíček
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 červené cibule
- 2 rajčata
- 300 g konzervovaného hrášku
- 250 ml kuřecího vývaru
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce sekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce sekané čerstvé máty
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Do mísy dáme kuřecí prsíčka s kořením (mletou paprikou, skořicí, kurkumou, zázvorem a pepřem) a polijeme je olivovým olejem. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme uležet. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje, na kterém podusíme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme kuře, jedno oloupané rajče, vývar a hrášek a přivedeme k varu. Pánev zakryjeme poklicí a vaříme 8 minut. Potom přidáme další oloupané rajče a čerstvé koření, vmícháme citronovou šťávu. Naaranžujeme na talíř s rýží a ihned podáváme.
Tip: rajčata snadno oloupáte tak, že je do kříže u ústí stopky malinko naříznete a ponoříte na pár minut do vroucí vody.
Suflé z mučenky
- 3 mučenky
- 85 ml vanilkového pudinku
- 1 bílek
Troubu předehřejeme na 220 stupňu Celsia. Vnitřek mučenek umixujeme mixérem nebo robotem, skořápku si ponecháme. Umixovanou směs smícháme v misce s vanilkovým pudinkem. V další misce vyšleháme bílek na tuhý sníh a přimícháme jej do mučenkové směsi. Skořápky mučenek naplníme touto hmotou, položíme na plech a pečeme v troubě 4-5 minut, dokud suflé nevytvoří zlatavou čepici. Ihned podáváme.
Tip: nevíte co to vlastně mučenka je a jak vypadá? Mučenka jedlá čili marakuja je kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu podle odrůdy žlutá či tmavě fialová. Vnitřek plodu je šťavnatý a obsahuje mnoho semínek. Marakuja se pěstuje k výrobě džusů, často bývá míchána s džusy z jiných druhů ovoce pro zdůraznění chuti, ale může se také jíst čerstvá. Kromě výše zmíněného se toto ovoce přidává do ovocných salátů a také se používá k přípravě dezertů.
- ilustrační fotografie
- zdroj Wikipedie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.