V dnešním článku se opět přesuneme do doby našich babiček, či spíše v tomto případě prababiček a podíváme se, jaký chléb v té době pekly. Jedná se o recept pocházející z pera Anastazie B. Seidlové a její Kuchařky Jitřenky, kdy tato kniha se rovněž řadí mezi skvosty dochované kuchařské literatury.
Na bramborový chléb potřebujeme :
- 3 velké brambory
- 1/2 kg mouky
- 3 dkg kvasnic
- 3 žloutky
- lžička soli
- 4 lžíce másla
- tři lžíce cukru
- půl lžičky citrónové kůry
- mléko
- 2 hrstky hrozinek
- rum
- hrst mandlí
Tři hodně velké, vařené, studené brambory se ustrouhají. Připojí se k nim půl kila pěkné, prosáté mouky, tři deka zmlazených kvasnic, tři žloutky, lžička soli, čtyři lžíce rozpuštěného nového másla, tři lžíce cukru, půl lžičky citronové kůry a mléka se dá tolik, aby bylo těsto o něco tužší, než se dělá na vánočky. Dobře se prodělá (*propracuje) a připojí se do něho dvě hrstky hrozinek, které se již dříve do rumu namočily. Též se přidá hrstka drobně pokrájených mandlí. Udělá se hned bochánek, nechá kynout, pak se upeče v dobře vytopené troubě.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.