Poslouží pro zahřátí a přijde k chuti i vegetariánům. Tuřínová polévka překvapí svou chutnou jemností!
Tuřín je kořenová zelenina, dnes poněkud opomíjená. A to i přesto, že do konce 16.století byl spolu se zelím hlavní potravinou nejširších vrstev lidstva. Tuřín je dobře skladovatelný a nabitý vitamínem C, cenný je i jeho vysoký obsah vápníku a draslíku. V kuchyni více využívaná a chutnější je žlutomasá odrůda, rozeznáváme pak ještě odrůdu bílou s nachovým povrchem a listový tuřín, užívaný obdobně jako řapíkatý celer.
Zimní tuřínová polévka (6 porcí)
- 400 g brambor
- 300 g tuřínu
- 150 g mražených zelených fazolek
- 1 lžička olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 850 ml zeleninového vývaru
- sůl
V hrnci zahřejte olej a na něm zlehka osmahněte rozmačkaný česnek. Přidejte oloupaný a na kostičky nakrájený tuřín, oloupané a na kostky nakrájené brambory, přilijte mléko a vývar. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Asi polovinu polévky potom rozmixujte a vložte zpět do hrnce, přidejte fazolky, osolte a 8 až 10 minut ještě povařte. Podávejte horké!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.