Zimní a jarní měsíce jsou pro změnu stravovacích návyků ideální, protože představují ten správný čas, kdy začít se zdravým životním stylem. A navíc budete už v létě vypadat skvěle! Aby recepty přinesly kýžený efekt, měly by být lehké, plné vitamínů a minerálních látek, ale zároveň musí být také chutné a syté.
Výživová poradkyně Iva Veselá se zaměřila na tuňákové recepty s radostí, jelikož rybí maso na talířích českých strávníků i přes veškerou osvětu bohužel stále zaostává. V jídelníčku chybí především velmi zdravé mořské ryby, mezi kterými právě tuňák představuje jeden z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. „Omega-3 mastné kyseliny obsahují celou řadu látek s pozitivními zdravotními účinky. Působí příznivě na snížení krevního tlaku, mají vliv na snížení hladiny tuků v krvi, rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také podporují imunitní systém a centrální nervovou soustavu,“ říká Iva Veselá, „díky dostupnosti kvalitního tuňáka v konzervě lze jíst ryby i několikrát za týden, a dopřát tak tělu potřebný příjem zdravých tuků.“
Tuňákové palačinky
Vynikající tuňákové palačinky si můžete připravit o víkendu, ale i ve všední den. Běžně se palačinky připravují z mouky. V tomto receptu jsou ale použity ovesné vločky, protože mají nižší glykemický index než mouka a lépe udrží stabilní hladinu krevního cukru. Recept je vyvážený i z hlediska tuků, takže cholesterol zůstává pod kontrolou. Palačinky si můžete připravit také dopředu a nechat v lednici uležet a ráno jen zabalit se sebou.
Doba přípravy: 35 minut
Palačinky (4 osoby):
-
140 g mletých ovesných vloček
-
250 ml polotučného mléka
-
2 vejce
-
sůl
-
rostlinný olej
Náplň:
-
160g konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě
-
1 ledový salát
-
200 ml bílého jogurtu
-
1 menší cibule
-
½ sklenice sterilované kukuřice
-
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
-
2 lžíce sušených brusinek
-
1 PL* dijonské hořčice
-
citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
-
zeleninové koření nebo koření na ryby
-
pepř
Postup:
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu. V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.
Více receptů a informací najdete také na facebookových stránkách společnosti Calvo: https://www.facebook.com/CalvoCR
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.