Máme tady neděli a tak jsem zde se slibovaným pokračováním našeho mini-seriálu o fazolových luscích. Jak už bylo v minulém díle naznačeno, dnes to budou rovnou dva recepty, kde hlavní slovo mimo již zmiňované fazolové lusky bude mít také tuňák. Tak pojďme rovnou na slíbené recepty.
1. Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a mátou
- 2 konzervy tuňáka (např. Rio Mare v olivovém oleji)
- 1 hlávka pevného římského salátu
- 400 g fazolí
- velká snítka čerstvé máty
- 2 vejce
- extra panenský olivový olej
- sůl
Odkrojte konce fazolek a vařte fazolky ve vroucí osolené vodě. Poté fazolky namočte do studené vody, aby zachovaly krásnou zelenou barvu a osušte je. Ve vařící vodě vařte vejce natvrdo asi 8 minut, oloupejte je a nakrájejte je na drobné kousky. Nakrájejte římský salát na proužky. Dochuťte salát kapkou oleje, špetkou soli a naservírujte na talíře. Přidejte okapaného tuňáka a fazolky a pak dozdobte vařeným vejcem a mátou. Ihned servírujte.
2. Salát z fazolových lusků a z tuňáka
- 5 lžic octa
- 5 lžic oleje
- 1 lžička sekané petrželky
- 20 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g tuňáka v oleji
- 500 g zelených fazolek
- sůl
- mletý pepř
- několik lístků bazalky
- několik lístků čerstvé majoránky
Do salátové mísy nalijeme ocet s olejem a do něho vložíme směs posekané majoránky, bazalky a petrželové natě. Cibuli drobně nakrájíme, zabalíme do pláténka a na okamžik ponoříme do horké vody a potom ji hodně vymačkáme. Vložíme ji do mísy, současně přidáme i utřený česnek, nakrájeného tuňáka, uvařené a ještě horké fazolové lusky a vše osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v chladu uležet.
Tip na závěr :
- Víte, jaká úprava zelených fazolek se považuje za nejjednodušší, je už z dob našich babiček, a přitom je velmi oblíbená a vyhledávaná? Jsou to klasické zelené fazolky se strouhankou. A jak na ně? Fazolové lusky podusíme ve vodě do změknutí, poté osolíme. Mezitím si na pánvi na trošce másla orestujeme strouhanku. Zcezené fazolky pak posypeme strouhankou a podáváme.
Tímto receptem také končíme náš mini-seriál o této zelenině a věříme, že cíl, kterým bylo ukázat vám, že je to zelenina neprávem opomíjená, byl alespoň z části naplněn.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.