Jak už bylo zmíněno v článku o dětství a dospívání Magdaleny Dobromily Rettigové, tak právě tato žena má dnes 230. výročí narození. Což tak trošku svádí k tomu, připravit si narozeninové menu podle její Domácí kuchařky. Tak tady je ... skládá se z polévky, předkrmu, hlavního chodu a moučníku (zde uvádím dva druhy). Chybět nebude pochopitelně ani alkohol. Nechte si chutnat.
- Polévka s rejžovými knedlíčky (pro 6 osob)
Uvař 7 dkg přebrané a dobře ve vařící vodě vyprané rýže ve smetaně na hustou kašičku a nech jí vychladnout. Potom utři na misce 3 dkg nového másla a 4 dkg hovězího tuku, vmíchej do toho tu kaši, šest žloutků, ze tří bílků sníh, trochu soli a dobře to utři. Pak zavařuj malou lžičkou knedlíčky do vařící polévky a nech je asi deset minut povařit. Kdyby bylo těsto řídké, může se k němu přidat lžička pěkné mouky.
Tyto knedlíčky mohou se též do rozpáleného přepouštěného másla klásti, do zlatova usmažit, a pak polívka na ně nalít.
- Žemličky se sardelovým máslem
Nakrájej tenké řízky ze čtyř žemliček, utři 7 dekagramů másla se čtyřmi sardelemi, uvař tři vejce na tvrdo, žloutky vyndej a rozetři, bílky usekej na drobno. Nyní pomaž půlku každého řízku sardelovým máslem a druhou půlku rozetřenými žloutky. Na žloutky poklaď sekané uzené maso a na máslo sekané bílky.
- Svíčková pečeně na jiný způsob
Neklepej a prostrkej slaninou (vyšpikuj) asi jeden a půl kila masa od svíčkové pečeně a dej jí do kastrolu. Posyp drobounce krájenou cibulí, trochu pepřem, hřebíčkem, zázvorem, novým kořením a tymiánem. Potom k tomu dej celer, petržel, bobkový list, kousek másla, podlej to trochou hovězí polévky, přidej trochu octu, 2 dcl červeného vína a nech pod pokličkou dusit doměkka. Šťávu potom trochou hnědé jíšky zapraž. Maso na mísu polož, přelej šťávou a na vrchu ozdob citrónovými koláčky nebo půlměsíčky.
- Hanoverský koláč
Tři čtvrt kila másla, až se zpění, pak do něj zamíchej 5 žloutků, 12 lžic smetany, 4 dkg rozdělaných kvasnic, 2 lžíce tlučeného cukru, trochu soli, půl kila pěkné mouky a všechno dobře promíchej. Pak pomaž papír máslem, dej na něj kus těsta, které prsty lehce rozdělávej na hodně tenkou a tak velkou placku, jako je papír. Pomaž jí dobře připraveným tvarohem a celé přikryj opět druhou tenkou plackou. V hrnečku rozkloktej 2-3 žloutky s rozpuštěným máslem, pomaž tím hustě koláč, posyp ho hodně tlučeným cukrem a opatrně upeč. Nechej vychladnout a pak rozkrájej na dlouhé kousky.
- Velké koláče ku kávě
Dej na mísu 3/4 kila pěkné mouky, nech v hrnečku rozpustit 14 dkg másla, přidej k němu 4 sběračky vlažné smetany, tři žloutky, 4 dkg rozdělaných kvasnic a z půl citróny nakrájenou kůru a zadělej těsto. Osol a oslaď je patřičně. Vypracuj je náležitě a nech kynout. Pak pomaž plechy máslem, z těsta udělej velké koláče, polož na plech, kraje potři máslem, koláče posyp hojně tlučenou skořicí smíchanou s cukrem a sekanými mandlemi a nech je pěkně upéci.
- Pálené víno
Do dvou láhví červeného vína dej čtvrt kila cukru, z jednoho citrónu nakrájenou kůru, 1 dkg skořice a několik hřebíčků a postav to na horké místo, a nech to tak dlouho stát, až se chutě spojí, nesmí se však vařit. Pak proceď skrz sítko a nalévej do hodně horkých skleniček.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.