Slavná Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové je nejen bohatou studnicí receptů, ale také skvělým pohledem na život tehdejší doby. Dobová čeština ani jiné postupy (pro nás v dnešní době už leckdy nemyslitelné) jí nijak neublížily a stále patří na TOP špici kuchařek všech dob. A dnes pro vás vybírám recept na žemlovou buchtu s rozinkami. Dalo by se s nadsázkou říct, že je to odlehčená (či jak jinak to nazvat) verze nám dnes známé žemlovky. Recept ponechávám v původním znění, aby byla zachována autentičnost.
- Žemlová buchta s rozinkami
Vymaž formu nebo pěkný klejtovaný rendlík máslem a vysyp strouhanou žemličkovou kůrkou, pak pokrájej žemličky na lístky, poklaď vrstvu žemliček, posyp malými rozinkami a krájenou pomerančovou kůrou, zase vrstvu žemliček, rozinky a pomerančovou kůru, až jest to všecko. Pak poklaď navrch kousky nového másla, rozkloktej v sladké smetaně asi dvě vejce, dej trochu cukru, krapítek soli, trochu citronové kůry, dobře to rozkloktej a polej ty žemličky, dej do trouby, nech to vysmahnout a povrchu hezky dočervena opect - posyp cukrem a dej na stůl.
* žemličky - pečivo (rohlíky, housky)
Naše další tipy :
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.